İçindekiler
Marmara depremini hepimiz yaşadık, bu depremin bizlerde bıraktığı acıları, üzüntüleri, yaşananlara birinci elden tanık olduk. İşte gördüğümüz ve yaşadığımız bu acılardan ötürü kentsel dönüşümün önemi her gün biraz daha su yüzüne çıkıyor. Büyük Marmara depreminden önce yapılan binaların özellikle deprem yönetmeliklerine uygun olmaması ve her an deprem beklenen bir bölgede yaşıyor olmamız da risklerimizi arttırıyor. Yaşanılan irili ufaklı pek çok depremin, binalarda kontrolsüzce yapılan tadilatların, binanın yapım aşamasında kullanılan kalitesiz, çürük, standartların dışında ve normal şartlarda bina inşaatında kullanılmaması gereken malzemelerin kullanılması, kullanılan malzemelerin zaman içerisinde dirençlerini kaybetmiş olmaları gibi pek çok sebep, mevcut binanın hasar görmesine ve depreme karşı dayanıksız hale gelmesine sebep olabilir. Peki yalnızca deprem riskinden ötürü mü binalarımızı yenilemeliyiz? Deprem riski ve hasar konusunun dışında, diğer bir tarafta inşaat teknolojisi de günden güne yenileniyor ve değişiyor. Toplumdaki sosyalojik yapıyla birlikte evlerde ailelerin ve bireylerin beklentileri ve ihtiyaçları da değişiyor. Tüm bunların karşılanması için kentsel dönüşüm kapsamında mevcut binanın yıkılıp tekrardan tasarlanarak inşa edilmesi beklentilerin karşılanması anlamına geliyor.
Peki kentsel dönüşümden faydalanmak için hazırlanması gereken Kentsel Dönüşüm Vekaletnamesi nasıl olmalı? Gelin hep birlikte detayları inceleyelim.
Kentsel Dönüşüm Vekaletname Örneği Nasıl Olmalı?
Vekaletname verirken hangi iş için verildiğinin özellikle belirtilmesi yani Kentsel Dönüşüm Vekaletname İçeriği önemli hale geliyor. Vekaletnameler ile özellikle seksenli ve doksanlı yıllarda insanların dolandırıldığına çok şahit olduk ve mağduriyetlere tanıklık ettik. Yıkıldıktan sonra asla tamamlanmayan binalar, evlerinden olan, sokaklarda kalan insanlar gibi o kadar üzücü olaylar yaşandı. Bu nedenle ilk aşamada vekaletnamelerin içeriği ve detaylarının titizlikle hazırlanmış olması önem arz ediyor.
Örneğin, kentsel dönüşüm faiz desteği aşamasında; vekaletname ile yapılacak başvurularda, vekaletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak ……………. için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması gerekiyor.
Kentsel dönüşüm için hazırlanan vekaletname örneği şu şekilde olmalı;
…./…../201..
……………………………… Şirketi’ne
…………….. ili, …………….. İlçesi, …………… Mah., …………….. Cad., …………… Sok. , …………….. Apt., No:…….. tapuda ……….Pafta, ……….. Ada, …………. Parsel sayılı Yapıda Kat Malikiyim. Çevre ve
Şehircilik Bakanlığı Lisanslı Kuruluşu olarak 6306 sayılı kanun kapsamında; Binamız RİSKLİ YAPI TESPİT RAPORU’ nun hazırlanması için gereğinin yapılmasını arz ederim.
Adı Soyadı
İMZA
EKİ :
- Tapu Fotokopisi
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Tapudan alınmış Bina Kat Maliklerinin
Hisse Oranlarını Gösterir Belge/ Takyidat
- Belediyeden Alınmış Binanın Statik Projesi veya
Statik Proje Olmadığına dair resmi yazı
- Belediyeden UAVT ( Ulusal Adres Veri Tabanı ) Yazısı
( Yerleşim Yeri Adresi Doğrulama Yazısı )
- Vekaletname
- Şirket İmza Sirküsü ve Şirket Yetkilisi
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
BAŞVURU SAHİBİNİN :
Adresi :…………………………….
……………………………………….
……………………………………….
Tel : …………………………………
Cep :…………………………………
Kentsel Dönüşüm Vekaletname Kime Verilir?
Kentsel Dönüşüm Vekaletnamesi verilecek firmaların belirlenmesi için öncelikle firmanın referansları, daha önceki çalışmalarının kontrolleri ve firmanın bu konudaki tecrübesinin iyi analiz edilmesi önem taşır. Kentsel dönüşümü gerçekleştirecek firmanın yalnızca kentsel dönüşüm çalışmalarını değil, inşaat alanındaki bilgisi, teknik yeterliliğine de bakmak gerekir. İnşaat alanı içerisinde pek çok konu başlığı olduğu bilinmektedir. İnşaat firmaları farklı alanlarda uzmanlaşmış olabilir. Kentsel dönüşüm konusu diğer inşaat konularından farklı olarak hem uzmanlık hem de teknik bilgi birikimi gerektiren bir konudur.
Hem bizim, hem de sevdiklerimizin güven ve konforu için tasarlanıp yapılacak yeni yapıda tüm ayrıntıların en ince ayrıntısına kadar planlanmış olması sonradan oluşabilecek masraf ve sıkıntıların önüne geçilmesini sağlar. Vekalet verme aşamasında inşaat süreci, temel esaslar, malzeme detayları belirlenmiş olmalı, inşaat süresi ön görülmüş bir biçimde takvimlendirilmiş olmalıdır.
Kentsel Dönüşüm Prosedürü içerisinde yer alan vekaletname işlemi hem daha güvenli bir evde yaşamanızı sağlarken hem de sürecin kanunlar tarafından koruma altına alınmasını sağlamaktadır.
Kentsel Dönüşüm Vekaletname Süresi Nedir?
Vekalet verme sürecinde önemli unsurlardan biri de vekaletname süresidir. Eğer ki vekaletnamenizde belirli bir süre yazılmadıysa hukuki açıdan vekaletnameniz süresiz kabul edilecektir. Bu yüzden de Vekaletname Hukuku gereği tarih belirtmelisiniz. Bu süre anlaşma sağladığınız inşaat firmasının size Kentsel Dönüşüm Vekaletname İçeriği gereği belirlediğiniz iş süresi ile sınırlı olmalıdır.
Kentsel dönüşüm kanununda geçerli olan tüm haklardan faydalanabilmek ve mağduriyet yaşanmaması için öncelikle vekaletnamenin doğru ve hukuka uygun şekilde doldurulmuş olması önemlidir.
1Yorum
Bayraktar SÇICI
Şubat 25, 2024Müteahhit ile noterden sözleşme yaptık,.Vekaletname de verdik,vekâletin süresi yok,bir sakıncası var mıdır.Vekâlet ve sözleşmeler Noter harçlarından muhaf mıdır?Teşekkürler