istinat duvarı nedir
4.9
(9)

İstinat duvarı genellikle belirli bölgelerde zemin dayanıklılığını korumak (kaymaları engellemek) için inşa edilen bir tutma, itme çözümüdür. Genellikle farklı derinliklerde yapılan kazılarda şevlerin dayanıklılığını sağlamak için yapılır. İstinat duvarı inşaatı ayraç olarak kullanılan normal betonarme duvar inşaatları ile sıklıkla karıştırılır. Duvar inşaatı ile istinat duvarı inşaatı aynı değildir. Zira istinat duvarı arkasındaki dolguyu perdeler. Bunun için de yapılacak istinat duvarı arkasında kalan alanın muhtemel basınç oranları hesaplanarak yapılmalıdır.

İstinat Duvarı Nerelerde Yapılır?

İstinat duvarı arkasında kalan zemini turmak için yapıldığından arkasında veya altından kayma yaratabilecek çoğunlukla eğimli zeminlerde inşa edilir. İstinat duvarı,

  • Otoyol inşaatları
  • Köy kasabalarda eğilimli zeminlerde yapılacak inşaatların sırtlarında
  • Yol yapım çalışmaları esnasında (köprü tünel vb.) 
  • Su depoları kanal veya baraj inşaatlarının yapımında,
  • Su taşkınları veya toprak kaymalarının önlenmesi amacıyla
  • Bina yapımı aşamalarında güvenliği arttırmak amacıyla yapılabilir. 

İstinat Duvarı Nasıl Yapılır?

İstinat duvarı farklı şekillerde inşa edilebilir. İstinat duvarı kırılmış kaya parçaları(kırma taş) veya betonarme olarak inşa edilebilir. Terramesh Sistem, Yeşil Terramesh olarak adlandırılan hibrit sistemlerle de istinat duvarının inşası mümkün olabilir. İstinat duvarı yapılmadan önce zemin özellikleri, ön görülen yüksekliğin belirlenmesi, varsa yer altı suyunun durumu, inşaat alanı, teknik şartnameler ve bütçe göz önünde bulundurulacak temel başlıklardır. Bunun yanında duvarın inşaası için yeterli inşaat alanının olup olmadığı da değerlendirilmelidir.

İstinat duvarları;

  • Rijit istinat duvarları
  • Yarı rijit istinat duvarları
  • Esnek istinat yapıları  olarak 3 grupta toplanır.

istinat duvarı inşaatı

İstinat Duvarı Maliyeti

İstinat duvarı yapılacak duvar tipine göre değişkenlik gösterir. Hangi duvar tipinin yapılması gerektiği ise mühendislik çalışmaları ile belli olur. Yapılan detaylı analizlerin sonunda söz konusu bölgede hangi tipte bir istinat duvarı yapılması gerektiği ortaya çıkar. Türkiye’de inşaat projelerinde en sık kullanılan istinat duvarı yöntemleri esnek ve rijit istinat duvarlarıdır. Rijit istinat duvarları harçlı duvar beton briket kırma taş tuğla gibi yapı malzemeleriyle inşaa edilir. Burada kullanılacak ana malzeme duvarın maliyetini doğrudan etkiler.  Duvar yapım için maliyetler m2 olarak ücretlendirilir. İstinat duvarı için farklı analizler ve yöntemler kullanılsa da istinat duvarı m2 fiyatı 1.200 TL’den başlar. Duvarın büyüklüğü zeminin yapısı ve hatta inşaatın lokasyonu bile maliyetleri doğrudan etkileyen kalemler arasındadır. 

İstinat Duvarı Güçlendirilebilir Mi?

Güçlendirme birçok betonarme yapı için etkin bir çözümdür. Ama bu her botanarme yapının güçlendirileceği anlamına gelmez. Betonarme yapılan inşa edilirken özellikle dayanım kuvvetleri ve zemin koşulları göz önünde bulundurularak yapılan hesaplamalar sonucunda projelendirilir. Bu da söz konusu betonarme inşaatının nasıl hangi malzemelerle hangi kalınlıkta hangi yükseklikte olması gerektiğini ortaya çıkarır. Mevcut bir betonarme duvarın koşulları uygunsa güçlendirmesi yapılabilir. Bunun için detaylı bir ön keşif gerekir. 

Anıl İnşaat ile istinat duvarı inşaatı, kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme gibi hizmetlerden yararlanabilmek için iletişime geçin!

 

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 4.9 / 5. Oy sayısı: 9

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bir yanıt yazın

Uzmanla Görüşün