İmar Affı Nedir?
5
(3)

İmar barışı, imar affı veya kaçak yapı para cezası affı… Pek çok farklı şekilde anılan bu uygulama ilk olarak kaçak ve çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için çıkarılmıştı. Gecekondu veya imar mevzuatına göre yapılmayan ve inşa edilemeyen yapıların uygulama sorunlarını düzenleyen bir kanun olan imar affı; risk altında bulunan ve afet bölgesinde yer alan yapıların düzenlenmesiyle ilgili olan kanunlar kapsamında yer alıyor. 

İmar affı ya da imar barışı şeklinde tanımlanan bu uygulama pek çok kişiyi kapsıyor. İşte İmar affından yararlanabilecekler:

İskan Belgesi Eksik Olan Binalar

Binanın onaylanan projeye uygun inşa edildiğini, yapı kullanım iznini ve oturma iznini gösteren belgeye iskan belgesi denilmektedir. Belediye tarafından verilen bu belgenin olmaması; yapının ruhsatsız olduğu, projeye uygun inşa edilmediğini ve binada otopark ya da sığınak gibi yerlerin olmadığını gösterir. Bu tarz yapılar için de kayıt işleminin ardından imar affı uygulanabilir.

Arsa / Hisse Tapulu Yerler

Binanın hukuken yok hükmünde sayıldığı durumlarda imar affından yararlanılabilir. Arsa tapusu olan bireylerin; sahip oldukları hisse oranları gösterilir. Arsa tapulu bir gayrimenkulun satışında, resmi olarak o evin değil arsa hissesinin satışı yapılabilir. Arsa tapulu veya arsa hisseli yerlerde imar affından faydalanabilmek için; arsanın üzerinde mutlaka resmi bir yapı olması gerekmektedir.

Belirlenen yükseklik oranını aşan ve kaçak kategorisine giren site ve plazalar da imar barışından yararlanabilir. Ayrıca tapuda konut olarak tanımlanan ancak halihazırda iş yeri olarak kullanılmakta olan yerlerde de imar barışından faydalanılabilmektedir. Bu aftan yararlanma hakkı olan bireyler için 6785 sayılı kanun uygulanır. 

İmar affının nasıl hesaplandığı ise merak edilen sorular arasında yer alıyor. Konutların imar ve iskan sorunlarını çözen imar affında; Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi zorunlu olan bedel, binanın bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ve binanın maliyet bedelinin toplamı alınır. Çıkan miktar üzerinden konutlarda %3, ticari kullanımlarda ise %5 oranında hesaplanır.

İmar Barışı Nedir?

İmar Barışı Neleri Kapsar?

2012 yılında yürürlükten kalkan ancak bir takım değişiklikler sonrasında yeniden yürürlüğe sokulan imar affı ya da diğer bilinen adıyla imar barışı; izinsiz inşa edilmiş olan pek çok gayrimenkulu kapsamaktadır

İmar affına e-Devlet üzerinden de başvurulabilir. Bunun için yapının adresi, tapudan ada ve parsel bilgileri, metrekare üzerinden ayrı ayrı toplam alanlar, arazinin emlak vergi birim değeri gibi bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.

İmar Barışı Hangi Binaları Kapsıyor?

Yapı kayıt belgesi sonrası binaların yasallık kazandırılıp kayıt alına alınmasını sağlayan imar affından ruhsatsız, imara aykırı veya başka ruhsat eklerine uyulmadan inşa edilmiş tüm binalar yararlanabilmektedir. İzinsiz iş yerleri, izinsiz konutlar, iskanlı olduğu halde sonradan ilave yapılan yapılar, ruhsat uygunluğu bulunduğu halde iskan alamamış binalar da imar affı kapsamına alınabilecek yapılar arasındadır.

İmar Barışından Kimler Yararlanamaz?

  • Boğazici Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesinde yer alan yapılar,
  • İstanbul Tarihi Yarımadanın Fatih, Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi içerisinde kalan yapılar,
  • Gelibolu Tarihi Alan’da kalan yapılar,
  • Başkasına ait taşınmazlar üzerinde yer alan yapılar,
  • Depreme dayanıksız olan yapılar,
  • Mülkiyeti hazineye ait olan ve sosyal donatı için tahsil edilen araziler üzerinde yer alan yapılar imar affından yararlanamaz.

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 3

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bir yanıt yazın

Uzmanla Görüşün