Yeni Konut İnşaatı
2
(4)

Bir binanın depreme dayanıklı olup olmadığını söyleyebilmek için birden çok parametreden bahsetmek gerekir.  Zamanın inşaat teknikleri, mühendislik koşulları, projeye uygunluk ve en önemlisi zemin koşullarının değerlendirilmesi bunlardan öne çıkanlardır.

Zamanın İnşaat Teknikleri

Teknolojinin her alanı gibi inşaat alanındaki teknolojiler de her geçen gün yenilenmektedir. Malzeme çeşitliliği ve kalitesi de zamanın koşullarına göre kendini yeniler. Gelişen teknoloji ile birlikte betonarme yapılarda kullanılan malzemeler ve işçilik tekniklerinin zamanla geliştiği ve yapıları daha dayanıklı hale getirdiği söylenebilir. Örneğin eski dönemlerde beton karışımları betonyerle manuel olarak yapılırken artık hazır beton teknolojisi kullanılmaktadır. 

Mühendislik Koşulları

Mühendislik yaklaşımlarındaki değişimler kadar mühendislik bilgi birikimi de zamanla gelişir ve değişir.

Mevcut binaların durumunu doğru analiz edebilmek için söz konusu binanın inşa edildiği yılın mühendislik koşullarını bilmek önemlidir. Farklı üretim ve tasarım koşullarına göre inşa edilmiş binalar farklı yaklaşımlar gerektirir.

Zemin Koşulları

Betonarme yapılar binanın üzerine inşa edileceği zemin koşulları ele alınarak tasarlanır. Bilinenin aksine yumuşak veya sert birçok farklı zemine bina inşa edilebilir. Zeminin yumuşaklığı deprem hareketini etkiler. Burada önemli olan binanın oturacağı zemin koşullarına göre tasarlanmış olmasıdır. Gerek yer bilimcilerden alınan raporlar gerekse profesyonel mimari yaklaşımları ışığında dayanıklı yapı sistemleri tasarlamak mümkündür. 

Projeye Uygunluk

Her ne kadar profesyonel olarak mühendislik hizmeti alınmışsa da binaların dayanıklılığından söz edebilmek için söz konusu yapının projesine bağlı kalınarak inşa edilmiş olması da önem taşır.

Binaların depreme dayanıklı olması için profesyonel bir mühendislik hizmeti ile zemin şartlarına uygun tasarlanması ve projesine uygun inşa edilmiş olması gerekir. Örneğin depremde hasar gören binalar incelendiğinde aynı binada farklı katlarda farklı beton kalitelerinin olduğu yada farklı taşıyıcılarda etriye aralıklarının değişkenlik gösterdiği görülmüştür. Bütün bunlar binanın projesinin dışında malzeme ve işçilikle yapıldığını doğrulayan faktörlerdir.

Bina Neden Hasar Görür?

Oluşan bir depremde yukarıdaki nedenlerden ötürü standartlara uygun olmayan şekilde imal edilen binaların depremde hasar görmesi beklenen bir durumdur.

Her Bina Güçlendirilebilir Mi?

Bina güçlendirme yönetmeliklere tabiidir. Güçlendirme uygulaması doğru bir analiz, projelendirme ve profesyonel olarak uygulanırsa başarı sağlar. Standartlara uygun olmayan güçlendirme uygulamaları yapıya yarar yerine zarar getirebilir. Güçlendirme çalışması güçlendirme ruhsatı alınarak aynen uygulanmalıdır.

Tasarlanan tüm yapı sistemlerinde olduğu gibi güçlendirme ile de hedeflenen binaların hiç hasar görmemesi değil can güvenliğinin sağlanmasıdır.

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 2 / 5. Oy sayısı: 4

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Uzmanla Görüşün